elan-oren-predpriemach-biznes

Една история отвъд технологиите от Елан Орен

Дами и господа, представяме ви Елан Орен: успешен предприемач, стартъп основател и изпълнителен директор на редица компании, две от които са придобити от NASDAQ. Той обича това, което прави и се подвизава като свръхчовек, но ако го срещнете, не пропускайте да си поговорите с него.

1. Как започна всичко?

От много ранна възраст исках да донеса промяна в света и си помислих, че мога да го постигна чрез технологиите. Още преди 30 години знаех как да програмирам, което само по себе си беше доста иновативно. Баща ми се занимаваше с компютри през 50-те и това допринесе до голяма степен компютрите да не са нещо непознато за мен.

2. Кога се присъедини към стартъп света?

Основах първата си компания през 1983, след това следващата през 1985. Tя се превърна и в най-доброто училище за мен. След успешни и неуспешни опити, се завърнах окончателно в стартъп света през 90-те и създадох компания в музикалната индустрия в дните на Напстър. И когато всички знаеха за Напстър, имаше израелска компания, която се казваше iMesh и съществуваше допреди 4 месеца. iMesh беше компания за P2P споделяне на видео и аудио файлове.

3. Какво е твоето послание към младите хора?

Прекарвам голяма част от времето си, говорейки на младите хора. Преди да успея, наистина се провалих няколко пъти, но се поучих от грешките си. Бих им казал: „Не се страхувайте от провала! Всичко е наред! Просто се учете от него и продължавайте, докато не успеете!“

4. Кое ти допада най-много в контекста на бизнеса?

Изпълнението. Въпреки, че аз самият съм доста замесен в технологията, смятам, че тя трябва да бъде в ръцете на технологичните хора. Сегашният пазар е толкова по-усложнен в сравнение с преди 30 години, когато просто трябваше да почукаш на нечия врата, за да продадеш продукта си. Сега всичко и всеки е онлайн. Днес не можеш да продаваш сам, въпрос на екип е: да изградиш точния екип, да знаеш как пазарът ще реагира.

5. Недей да…

… планираш прекалено. Това е една от най-големите грешки на повечето хора. И когато се сблъскаш с реалността, изведнъж „бум“ – нищо не работи повече за теб. Нужно е да имаш правилното видение за бъдещето, да знаеш как да успяваш да вдъхновяваш екипа си и да им предадеш мотивацията си.

6. Вярно е, че…?

… щом веднъж имаш страстта да направиш нещо, излез и го направи. В противен случай си обречен да стоиш на 50г. и да разказваш за онази идея, която имаше, докато беше на 20г., но така и не сбъдна. Няма нужда да бъдеш на това място, излез и накарай нещата да се случат.

Край.

Сега е време за твоята собствена история да започне.

Галя завършва висше образование в сферата на Маркетинга и рекламата, a дигиталният маркетинг се превръща в неразделна част от живота й. Тя е млада, енергична, отговорна и отворена за нови знания. Описва себе си като човек, който се справя с трудностите, обича предизвикателствата и се стреми да постигне всичко, което е поставила за свой фокус.

КОМЕНТАРИ