Йонатан Доминиц – Бъдете гъвкави, за да можете да промените перспективата си!

Фестивалът на Асоциацията на Рекламните агенции в България – ФАРА 2017 събира на едно място най-добрите маркетолози и техните рекламни кампании и кани вдъхновяващи професионалисти, които споделят идеи, кейс стъдита, усешни техники и опит. Тази година уъркшоп ще бъде представен от Йонатан Доминиц. Той е основателят на Mindscapes. Доминиц е инструктор и лидер на проекти за творческо усъвършенстване в областта на рекламата, медиите, маркетинга и комуникациите. Йонатан Доминиц е и международен лектор с над 20 години опит в рекламната индустрия. По-долу ще откриете неговото стимулиращо интервю, в което представя идеите си и работните си принципи.

1. Как решихте да започнете да правите това, което правите днес – да помагате на творческите агенции да бъдат още по-креативни?

Чрез съвпадение, като много неща в живота. Работех много години в рекламата, но реших напълно да променя живота си, затова напуснах работата си. Но след дълго време един приятел ме запозна с човек, който търси някой с рекламен опит зад гърба си, за да работи с него провеждайки обучения за компании в областта на прилагане на методология в рекламата. Преди 11 години създадох собствената си компания – www.themindscapes.com. Сега това, което наистина ме вдъхновява, е да вдъхновявам хората, като вече сме обучили хиляди хора на 4 континента на техники за повишаване на креативността.

2. По твое мнение – дали креативността се нуждае от стрес или почивка?

По малко и от двете. Ако нивото на стрес е твърде високо, способността да бъдеш креативен и да твориш иновативно намалява. От друга страна, когато си толкова спокоен и нищо не те притеснява, не можеш да твориш също. Креативността е акт на създаване на нещо наистина спонтанно.

3. Според вас, какво е минималното време, което е необходимо на екип от хора, за да постигнат добър и успешен брейнсторм за нова кампания?

Нямам отговор. Зависи от прекалено много неща. Първо зависи от това колко е сложен брийфа и как и по какъв начин е дефиниран. Второ, това зависи от това колко и какви инсайти имате, те са толкова важни, че без тях сте абсолютно загубени. Понякога по-голямата част от работата е да се изяснят и дефинират по-добре брийфа и задачата и това отнема около 90% от времето, но след като веднъж сте направили това, творческите идеи идват лесно.

4. Кой е най-добрият начин да оцените и да отсеете само една идея от брейнсторма?

Предпочитам да ви кажа по-скоро какви са критериите за оценяване на дадена идея. Първо, творческата идея трябва да мотивира хората да я гледат и да са ангажирани с нея. Второ, убедете се, че идеята е наистина вдъхновяваща и за медиите, за да я споделят. И трето, вярвайте, че в крайна сметка, когато хората чуят или видят кампанията ви, идеята на бранда е ясна и лесно разбираема за тях.

5. Какво наистина отличава обикновената агенция от агенциите, които печелят награди?

Всъщност много неща, в действителност – талант, решителност, постоянство, готовност да се борят и никога да не са удовлетворени. И, разбира се и късметът има значение, но той спохожда онези, които създават условия за него, а не тези, които се надяват и се молят просто да им се случи. Също така трябва да сме наясно, че креативността не е просто нещо, което е хубаво да присъства в дадена агенция. Креативността е единственото условие за развитието на една агенция.

6. Кой е най-често срещаният проблем или модел на поведение, който блокира креативността в агенциите?

Не съм сигурен дали има само един, но този, който ми идва на ум е нещо, което наричам „Интернализиране на мисленето на клиента“. В много случаи клиентът се страхува от творческата идея, тъй като тя е рискова, трудно е да бъде продадена, възприемането на риска също е високо. И тъй като в рекламата имате нужда от клиент, това, което се случва отново и отново, е, че вие интернализирате начина, по който клиентът мисли.

7. Ако има едно изречение или една кратка техника, която искате да запомним, когато имаме нужда да събудим креативността си, какво би било то?

Бъдете гъвкави, за да можете да промените перспективите си и никога не бъдете удовлетворени, като разглеждайте проблема си от повече от една гледна точка. Така че, когато се почувствате блокирали по дадена тема, винаги се питайте – каква е перспективата, която ме държи настрана от липсата на идеи и как мога да се оттърся от тази перспектива?

ФАРА награждава най-добрите български агенции и кани най-вдъхновяващите световни лектори. Йонатан Доминиц е един от тях. Посетете Фара и станете част от изкуството на рекламата.

Научи повече за ФАРА тук.
Вземи билети тук.

КОМЕНТАРИ