Социалният Живот на GIF-четата и Защо трябва да бъдете част от него?

Graphics Interchange Format, или “гифчета”, както им викаме в офиса, са един от най-популярните начини да ангажирате своите фенове във Facebook и Twitter. Дали те ще бъдат кадри от любим филм със закачлив текст, анимирана инфографика, игра за уцелване на „мишена” или просто начин да представите процентите от промоцията си по-забавно – GIF е вашият формат!

Започнахме да използваме гифчета по-активно миналата година, с въвеждането им като auto-play функционалност във Facebook. Това ще рече, когато феновете започнаха да виждат формата във фийда си като видео, а не като линк, на който трябваше да кликнат. Това позволи на този изключително грабващ формат да отличи фен страниците във фийд, задръстен с изображения, в който цар беше видеото. GIF със сигурност не може да се бори с него, но е далеч по-интерактивен. Например, ако искате да разиграете награда, защо не помолите феновете си да ви споделят от кой път са уцелили контура й!

LC-Waikiki-bag

Разработката на един GIF понякога е равна на няколко часа труд (дори цял ден).

На първо място е идеята (която може в повечето случаи се ражда спонтанно и съвсем случайно), а самата анимация се съшива от няколко статични кадъра. Броят им варира от 2-3 до над 40! Ако клиентът поиска редакции върху GIF, на дизайнера му става лошо.

Как този формат помага на reach и engagement нивата на вашата страница?

Тъй като гифчетата могат да провокират феновете да си взаимодействат с тях, това означава повече време, прекарано над публикацията, повече коментари и повече кликове. Самият факт, че те в повечето случаи са забавни, кара хората да ги оценяват като фактор във фийда си и да ги споделят. Креативността, която много брандове влагат в изработката им, прави надпреварата за приза „най-ангажиращ GIF” доста нажежена.

Сигурно се чудите за цифрите, с които можем да подкрепим горните твърдения. Забелязали сме, че с по-голямата част от гифчетата, които създаваме, достигаме до над 100% повече reach. Разбира се, спецификата на всяка страница е различна и позволява употребата на формата до различна степен. Но дори и най-стегнатата корпоративна страница би изглеждала по различен начин с една мини-анимация, която представя бизнеса в по-човешко амплоа.

Какви проблеми могат да възникнат при употребата на GIF?

За съжаление, този формат все още не тръгва автоматично в браузъра на мобилните устройства – потребителите виждат превю като за линк. Друг проблем е, че качеството на самите изображения спада при конвертирането им във формата. Най-основният негатив е, че гифчетата се хостват извън Facebook и по този начин няма как да се предпазите от кражба. Дори и те да са на вашия сървър и това да е видимо в линка, не забравяйте, че рядко някой ще погледне линка на самото гифче. Така всеки може да го вземе и да го ползва за свои цели – така че, не забравяйте логото си! Но това са само малки спънки, които се надяваме скоро да останат в миналото.

Ето и 5 идеи как да направите GIF културата част от социалния живот на своя бранд:

1. Бъдете смели: понякога дори една на пръв поглед налудничава идея се оказва добър проводник на емоция за феновете ви.

FUN-GIF

2. Бъдете себе си: покажете многото лица на бранда си чрез анимация от снимки, която говори на феновете ви 10 пъти повече от всеки текст или изображение.

Lazur

3. Бъдете cool: не забравяйте, че огромна част от потребителите на Фейсбук оценяват всичко, което е trendy, hot и cool. И го споделят. Струва си да се разровите за това какво трендва в момента, било то малкото коте на Божинов или европейското по футбол.

Galleria_ice_cream

4. Бъдете разказвачи: историята ви може да оживее, и то без да имате специално създадено видео.

Lqto-s-istoriq-2

5. Забавлявайте се: смехът е заразен.

W-vs-M

Ако за момента не сте се убедили в силата на гифчетата и не желаете да инвестирате в създаването на собствени, ползвайте банка като Giphy.com или Imgur.com, за да изпробвате ефекта. Гарантираме, че ще реагирате така:

giphy

Ели основава студио за уеб дизайн и мултимедия през 2003. Прави МБА по Маркетинг към City University of Seattle и дава криле на любовта си към маркетинга и дигиталния свят създавайки "социалните откачалки". Ели ще обикне вашия бранд и ще работи за него - ще ви каже къде грешите, ще създаде стратегия и ще се грижи за онлайн растежа ви.А когато не говори за работа, може да я чуете да пее в някой клуб.

КОМЕНТАРИ