Стивън Люис Симпсън TEDx – Вдъхновението да се бориш за правата на другите

Гордеем се, че за втора поредна година сме партньори на TEDx Plovdiv. TEDx е програма от местни, самостоятелно организирани събития, които събират хората, за да споделят ценни преживявания и вдъхновяващи мисли. Комбинацията от лектори и видеа на TED Talks се съчетават, за да предизвикат дълбоки разговори и често водят до животопроменящи заключения, което напълно съответства на темата за тазгодишното събитие – „United“.

Един от главните лектори  на TEDx Пловдив 2018 е Стивън Люис Симпсън и ние бяхме повече от развълнувани, имайки възможността да проведем с него интервю за нашия блог. Стивън Люис Симпсън е независим кинорежисьор и документален режисьор от Шотландия. Само на осемнайсет години той вече е най-младият брокер и трейдър на Великобритания. Четири години по-късно се премества в Холивуд, за да работи в студиото на легендарния холивудски продуцент Роджър Корман. Наскоро Симпсън завърши своя шести игрален филм, но най-успешният до момента в творчеството му остава „Нито вълк, нито куче“. Филмът завладя кината в САЩ през 2017 г. като най-добрия нехоливудски американски филм създаван през последните десетилетия. Това е изключително постижение, защото досега продукцията е била излъчена в над 110 кина в САЩ и Канада, което покрива само 15% от пазара.

В интервюто си с нас Стивън Люис Симпсън споделя някои интересни факти за него и невероятната му работа.

Можете ли да ни кажете малко повече за себе си? Какво Ви вдъхнови да започнете да се занимавате с това, с което правите днес?

Аз съм режисьор от Шотландия, който е живял на много места и режисирах първия си филм, когато бях на 23. Пресъздаването на велики, динамични истории от реалния живот е вдъхновението, което ме води в работния процес.

Защо решихте да преместите дейността на компанията си от Лос Анджелис в Пловдив?

След няколко посещения на Пловдив веднага се почувствах привлечен от него, затова взех решение да се преместя тук и да доразвия компанията си, именно на това място. В днешно време политическата обстановка в САЩ е деликатна, което прави страната не много добро място за живот, според мен, и е основна причина за моето преместване. Освен това бизнес климатът тук е много по-подходящ, за да се развивам по начина, по който желая. Пловдив е изключително специален град.

Защо TEDx и какво Ви вдъхнови да вземете участие в събитието?

Това, което постигнах с успешното разпространение на последния ми филм в САЩ е наистина уникално и знам, че е важно този опит да бъде споделен с други режисьори, за да осъзнаят, че има и различен начин за достигане до публиката. Причината, поради която повечето хора не са чували термина „самостоятелно разпространено издание“, е, че не е направено до сега. Знам само за още един режисьор, който го е правил, но той е имал малък успех. Ние постигнахме рекордни резултати като най-дълго излъчваното представяне на филм в САЩ, поне през последното десетилетие. Към това е насочена лекцията ми за TED – съдържание, което бих искал да бъде разпространено. Хората, борещи се за правата на другите, ме вдъхновяват изключително много.

В работния процес какъв е най-често срещаният проблем или модел на поведение, който блокира креативността Ви?

За мен най-лесната част от създаването на филм е да бъда креативен. Аз наистина не изпитвам затруднения. Реализирането на филмова продукция е плод на изключително дълга и усилената работа, което бих определил като истинското предизвикателство. Може би по-малко от 1% от седемте ми години работа по филма, могат да се определят като творчески.

Какво Ви зарежда с енергия и насърчава творчеството Ви ?

Работният процес изисква твърде много работа, за да може да се усети прилив на енергия от него. Той по-скоро отнема цялата ми енергия. Миналата година работих 9 месеца, по 100 часа всяка седмица. Но това е необходимата жерта, която трябва да се направи за кампания, която да доведе до успешното разпространение на продукцията.

Как се чувствате като създател на най-успешната самостоятелно разпространена продукция на филм в американските кина?

Успехът на филма е свързан с публиката, тяхната подкрепа и връзката им с него. Въпреки че бях в повече кина, отколкото последните двама победители на филмовия фестивал в Кан, индустрията все още напълно пренебрегва филма. Холивуд не е място, където нещата се оценят по заслуги. Всичко се свежда до това – кого познаваш. Но създадох система, която ми позволява да заобиколя индустрията и не познавам друг режисьор, който да може да финансира филмите си чрез подобно разпространение. Така че изпитвам известно удовлетворение от това.

В интервюто представяме само малка част от вдъхновяващия опит на Стивън Люис Симпсън. Ако сте любопитни да разберете повече за него, посетете събитието TEDx Пловдив на 28 април.

И едно последно нещо – Не забравяйте, че там ще има още много завладяващи презентации.

Научете повече за TEDx Пловдив тук.

КОМЕНТАРИ