filipe-carrera

,,Намери това, което те откроява, а дори да няма такова – създай го!‘‘ Филипе Карера

Филипе Карера е международен говорител, трейнър и бизнес консултант от Португалия. Има обширен опит в нетуъркинг, комуникации, социално учене и дигитален маркетинг. Професор е по маркетинг в Техническия университет в Лисабон, като преподава и в редица други университети. Награден е за ,,Най-открояващ се трейнър в света‘‘ и ,,Най-открояващ се трейнър в Европа‘‘ за 2008 година от JCI. Филипе Карера е автор е на три книги: „Комуникация 2.0: Изкуството да комуникираме в 21 век“, „Нетуъркинг: Вашият професионален наръчник за оцеляване“ и ,,Дигитален маркетинг: версия 2.0‘‘.

И това не е всичко! Филипе Карера е трейнър в над 50 страни, на общо 4 континента, a по време на Business on the Hills специално за Social Freaks сподели как е стигнал дотук и какво е да работиш това, което обичаш.


Кое беше най-голямото ти предизвикателство по пътя към успеха?

Най-голямото предизвикателство беше да започна да се занимавам с нещата, които правя сега. Завърших икономика и започнах кариерата си в банка като Риск анализатор. Но не исках да бъда прикован в офис през цялото време, мечтаех да се чувствам свободен. След две години в тази сфера създадох собствена компания за Бизнес планиране по Европейски програми, но когато хора започнаха да работят за мен, осъзнах, че ежедневният мениджмънт не ми допада.

И така се озовах в етап от живота си, в който или продължаваш да правиш това, което не харесваш и в някакъв момент се пенсионираш, или започваш да правиш нещо, което никой досега не е правил. Взех тази стъпка с вяра и скочих в неизвестното. Не стана за една вечер, започнах с една-две конференции, а днес съм в самолета средно по сто пъти годишно.


Сподели ни ценен урок, който си научил?

Понякога печелиш повече, за да плащаш за нещастието си. Има много суета в бизнеса, нерядко всичко е едно пътуване на егото и сме свидетели как успешни професионално хора, са изключително нещастни в личен план. Тъжно е, защото в крайна сметка всичко опира до теб.  И тогава си задаваш въпроса: ,,Това ли е, което наистина искаш? Щастлив ли си?‘‘


Какво би посъветвал някой, който иска да стартира собствен бизнес?

Понякога хората искат да стартират бизнес, просто заради парите и избират нещо, което не им подхожда, но са чули, че е доходоносно. А всъщност, страстта е тази, която те прави богат. Изведнъж начинът, по който започваш да говориш се променя, започваш да привличаш точните ресурси и хора. Често тези хора са готови да работят дори без пари и да бъдат в гаден офис, само защото вярват в идеята ти.


Страстта ли е главното условие?

Страстта е първото условие, второто е упоритост, а третото е да си готов на компромиси. Колкото и да си луд по тази идея, колкото и да искаш да стане точно така, в някакъв момент ще се наложи да направиш жертва, така че запази и здравословна доза прагматизъм.


Какво би казал на младите хора в България, които искат да последват примера ти?

Светът е пълен с възможности и всеки един от нас е център на вселената. Преди 30 години не можеше да отидеш никъде, а сега просто хващаш самолета и сменяш реалността, в която се намираш. Технологиите са навсякъде около нас и можем да си кооперираме с хора от всяко кътче на света. Всъщност, това е, което правя: помагам на хората да подобряват личния и професионалния си живот, използвайки модерните технологии.


Какъв съвет би дал на своето по-младо ,,аз‘‘?

Не се страхувай да бъдеш различен! Ако си като всички останали, си просто стока за широко потребление. Намери това, което тe откроява, а дори да няма такова – създай го.

Често сме слагани в рамка от обществото, семейството, образованието: ,,обличай се така‘‘, ,,говори по този начин‘‘, ,,следвай това или онова‘‘. След време разбираш, че именно твоето различие е най-голямото ти предимство.

П.С. Благодарим ти, Филипе Карера, че ни направи част от своето приключение.

Галя завършва висше образование в сферата на Маркетинга и рекламата, a дигиталният маркетинг се превръща в неразделна част от живота й. Тя е млада, енергична, отговорна и отворена за нови знания. Описва себе си като човек, който се справя с трудностите, обича предизвикателствата и се стреми да постигне всичко, което е поставила за свой фокус.

КОМЕНТАРИ