Различният подход в социалните медии на два световни бранда

Технологиите са в разцвета си. Социалните медии променят правилата на играта във всичко, което ни заобикаля. Фирми, марки и брандове се раждат ежедневно, а страниците им в социалните мрежи се появяват всяка секунда. Всеки може да създаде своята уникална корпоративна страница. Да я поддържа, прибавяйки съдържанието, което му харесва. Да рекламира публикациите си и да бъде активен в социалните медии. Но дали само това е достатъчно? До колко е важно да имаш ясна цел и идея каква трябва да бъде комуникацията, за да създадеш марка, която наистина остава в съзнанието на потребителя? Тук ще научите за различните подходи на два световни бранда в социалните медии.

В социалните медии най-важното е брандът да се комуникира с еднакво послание в различните канали, в зависимост от типичната бранд същност. Но да имаш еднакво послание в никакъв случай не говори за „еднакво съдържание”. Всяка социална медия има посетители, които я използват по различни причини. Всеки знае, че Facebook е мястото за забавни публикации. Instagram е най-доброто място за снимки. YouTube дава шанса на неизвестни личности да си направят видео у дома със собствените си камери и това е лесен и безплатен начин да се свържеш с голямо количество хора директно. Тwitter е медията с най-бързите и честни отговори, директно от марките към клиентите и т.н.

Сега ще ви покажем как Nike и Coca-Cola комуникират с хората, които ги харесват в различните социални мрежи и колко са различни целите в различните канали.

NIKE:

FacebookNike поддържат различни страници за всяка от продуктовите си категории. Имат две страници за футбол, една за голф, една за скейтборд и основната им страница. Публикациите им в спортните страници са ежедневни, а в корпоративната – веднъж седмично. Интересен факт е, че съдържанието с продукти достига доста повече хора и предизвиква много повече действия, отколкото публикациите с известни личности или спортисти. Nike използват каналите в социалните медии, за да промотират по-големите си кампании, като инициативата „My Time Is Now”.

TwitterNike инвестират огромни суми като гонят целта клиентите им да станат носители на бранда. Например, ако току що сте си купили футболни обувки и имате въпрос, Nike отговарят персонално, окуражавайки потребителите си със съвети.

PinterestNike правят подробни проучвания на потребителите в Pinterest и в крайна сметка достигат до решение, че ще създадат профил, който да кръстят Nike Woman. Те имат 10 борда и близо 10 000 последователи, но всичките им пинове са обвързани с официалните уебсайтове на Nike.

Nike woman Pinterest

Google+ – Nike поддържат само една страница в Google+. Обикновено публикуват веднъж седмично и в повечето случаи ре-постват историите си от Facebook.
Instagram: Nike има 14 милиона последователи в Instagram. Публикациите обикновено получават около 300-400 хиляди харесвания. Също и множество коментари от последователи, главно от хората, които споделят съдържанието с техните приятели. Те са разработили редица хаштагове, включително на търговската им марка #justdoit, както и #nikewomen. Това е  хаштаг в подкрепа на кампаниите им за вдъхновяване на жените към спорта. Да не забравяме и други хаштагове за специфични продукти или събития, като например #airmaxday.

Nike Instagram

Coca-Cola:

FacebookCoca-Cola имат над 82 милиона последователи във Facebook. Популярността на марката ѝ дава свободата да не е от най-активните брандове в социалния свят. Тъй като Coca-Cola нямат конкретен физически магазин или онлайн платформа, единственото съдържание, което публикуват е насочено към поддържане на имиджа на марката и осведомеността към рекламните си кампании. Те наблягат на кръстосване на комуникационни канали, като споделят редовно Полярните Бели мечета на Coca-Cola и така припомнят, че кампанията има благотворителна дейност, подпомагаща Арктика. Coca-Cola имат много апликации, включително една, наречена: “Aaa Giver”, която позволява на потребителите да изпращат персонални съобщения и безплатни Coca-Cola напитки до техен приятел.

Coca Cola Bear

Twitter Coca-Cola имат отделни страници за всеки пазар, на който оперират. Основната им страница има над 700 000 последователи и е туитната повече от 75 000 пъти. Публикациите са през голям период от време, но редовно се отговаря на @mentions.

“83 % от Туитовете на Coca-Cola в последния месец са били преки отговори – @Replies.”

Coca-Cola прави кампании, с които да ангажира последователите си и създава съдържание, което те биха споделили. Това е една от нашите любими тактити. Те ангажират феновете си и ги правят реална част от преживяването с бранда, като така си създават група от защитници на бранда.
Pinterest – Интересен факт при профила им в Pinterest е, че имат само една „дъска”, която е тематична за бранда и всички други са на произволни теми. Тематичната дъска се казва „Olympic Games Moments” и включва публикации, водещи към официалните сайтове. Другите дъски са на теми като „Нека бъдем заедно.” „Бъдете активни” и др. И докато всички изображения са свързани с главната тема, в някои от тях са загатнати бутилките на Coca-Cola. Доста често снимките са пре-публикувани от профили на техни последователи. Снимките, които се споделят в деветте дъски често се пре-споделят в много други канали от техните фенове.
Google + Coca-Cola публикуват информация в този канал през няколко седмици, а понякога и месеци и въпреки това имат над 800 000 последователи. Интересен факт е, че брандът е експериментирал с Hangouts, като домакин на разговори с един от техните „супер фенове” и звездата Jason Derulo. Това дава възможност феновете да се ангажират с бранда с нещо много повече от „like” или „+1”.
InstagramCoca-Cola прегръща идеята за видеото повече от всички брандове в Instagram. Четири от последните им петнадесет публикации са били видеа и това работи. Всяко от тези четири видеа е събрало по 5,5 хиляди харесвания и 90 коментара. Активността и начина на комуникация при различните социални канали са много важни, но няма златно правило, което да подхожда на всеки бранд. Затова най-добре е всеки бранд да разказва собствената си история точно, като включва потребителите си като главни герои.

Coca Cola Instagram

Social media маркетингът е отличен метод за разширяване на познаваемостта на даден бранд, достигайки до по-голям обем от потенциални клиенти. Би било по-полезно да се фокусирате върху ефективна употреба на някои от каналите, отколкото да споделяте съдържание на случаен принцип в 8 или 9 канала. А когато имате нужда от нова идея, креативна стратегия или просто вдъхновение за социалните медии, можете да проверите и последвате поведението на успешните марки.

P.S. Ние редовно се вдъхновяваме имено от тях… 🙂 И не забравяйте да следите блога ни.

КОМЕНТАРИ